Hivatalos Windows 7 mérföldkövek

2009. július 23. 22:06

A Microsoft hivatalosan bejelentette a Windows 7 további menetrendjét. Lesz családi csomag, de nem lehet Vistáról Windows 7 E-re váltani.

Brandon LeBlanc a Microsoft vezető kommunikációs menedzsere a cég hivatalos blogjában bejelentette a Windows 7 további menetrendjét az RTM-től kezdve egészen az október 22-i megjelenésig.

Bejegyzése szerint az előző héten sok helyen már kiadottnak vélt RTM még mindig nem készült el. A nagyobb OEM partnerek ugyanis már két nappal az RTM megjelenése után hozzájuthatnak a végleges Windows 7-hez, de hogy ez mikor lesz, azt nem lehet tudni.
Ezen kívül azonban már pontos a menetrend. Ez első roham augusztus 6-án lesz, mikor a független szoftver- és hardvergyártók, valamint a TechNet és az MSDN előfizetői számára elérhetővé válik a legújabb operációs rendszer angol nyelvű verziója. Augusztus 16-án őket követik majd a redmondi szoftvercég arany fokozatú partnerei, majd augusztus 23-án az "Action Pack" előfizetői. A többi lokalizációs verzió (köztük a magyar is) mindegyikük számára csak október elsején lesz elérhető. A mennyiségi licencvásárló vállalatok közül elsőként a Software Assurence szerződéssel rendelkezők juthatnak hozzá a rendszerhet, augusztus 7-én. Míg a többieknek szeptember elsejéig kell várniuk.

A korábbi híreknek megfelelően a Windows 7 október 22-én kerül kiskereskedelmi forgalomba. LeBlanc ugyanakkor bejegyzésében megerősítette, hogy a Windows Home Premium esetében lesz egy háromlicences családi csomag, ám annak árazását még nem hozta nyilvánosságra.

Európa nem válthat a Vistáról

A Microsoft oldalán e közben megjelentek a lehetséges Windows 7 Upgrade opciók. Ez alapján a felhasználók Windows vista SP1/SP2 esetében Business kiadásról, az új operációs rendszer Professional, Enterprise és Ultimate variánsára válthatnak. vista Home Basic-nél, a Windows 7 Home Basic, Home Premium és az Ultimate lesz elérhető. Home Premiumnál, a Windows 7 Home Premium és Ultimate variánsra lehet majd váltani. Míg logikus módon az Ultimate és Enterprise kiadásoknál csak a hasonló Windows 7 változat lesz elérhető.

A világon mindenhol, kivéve az Európai Unió,  így Magyarországon  belül. Az Unió beépített böngésző miatt indult trösztellenes eljárása miatt ugyanis az öreg kontinensre csak Internet Explorer nélküli speciális Windows 7 E kiadások kerülnek.Ezért a Windows vista nem fejleszthető tovább Windows N és Windows E variánsokra, amelyeket mind Európába szánnak.

Forrás: Pc World Online